1939 Erzincan Depreminde yaşamını yitirenler unutulmadı

Erzincan’de 27 Aralık 1939’üstelik meydana mevrut kısaca 33 bin kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin birlikte yaralandığı 7,9 büyüklüğündeki sarsıntı unutulmadı.

Dünyanın bildirme büyük depremleri beyninde gösterilen 1939 Erzincan Depreminin yıldönümü münasebetiyle, depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için Camii Koca Camii’nde mevlid-i mukaddes okutuldu.

Kur’an-ı Selek tilavetiyle başlayan programda mevlid-i lahut okunarak, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için dualar edildi.

1939 Erzincan Depremi yâd programları çerçevesinde, Erzincan Belediyesi haddinden fazla amaçlı salonda Sarsıntı Fotoğrafları konulu sergi açılışı, arkası sıra dahi ‘Depremle Yaşamak’ konulu siyasal yapılacak.

Gazeteci- Yazar, Kent Konseyi Başkanı Hikmet Köksal, Erzincan’ın tarihte büyük depremler yaşadığını ve kentin 1939’de, 1992’da baştan inşa edildiğini anlatım ederek, “1939 depreminde o günkü imkanlar dahilinde devletin müdahalesine 2022 yılındaki şartlara göre baktığımızda iptidailik adına görülüyor. 1938’da Erzincan’a 1 sene evvel tren mevrut. Trenin Erzincan’a ulaşım olarak kullanılması hatırası 1 yıl sürmüş. ve bu yıl içerisindeki noksanlıklardan hava depremden 3 bölüm bilahare demiryolu kapandığı üzere Erzincan’a çevre illerden ve Ankara’dan arkalama gelebilmiş. O günkü ilin valisi Kemah ilçesi yolu üzerindeki ayrımsız erişim merkezinden ancak telefon açıp Ankara’ya ‘Erzincan yıkıldı haberiniz olsun’ gibi hakeza bodur bire bir cümleyle durumu açıklama edebiliyor. Çünkü enformasyon imkanı namevcut. Yani bugünkü üzere çok çok ulaşıma, tanıtma imkanları bulunmayan kim. Antrparantez devletin finansman gücüde namevcut. Günümüzde ise çokça aşkın müstakbel seviyeye gelindi. Afetle mücadele amacıyla eksper birimler oluşturuldu. 1939 Erzincan Depreminden bilahare gelen yardımlarda bire bir anlaşılmayan, tartışmaya peyda. Erzincan’a gönderilen yardımların ayrıksı yerlerde kullanıldığı iddiaları hala açıklanabilmiş değil. 2022 Türkiye’sinde imdi bir nice konuda çokça başarılıyız” dedi.

Depremde yaşamını yitiren yaklaşık 33 bin kişinin tek ant unutulmadığını anlatan Erzincan Şehremini Bekir Aksun ise, kentin henüz sonradan 1992’de iri bir zelzele daha yaşadığını belirtti.

Yatay mimariye ilgi çeken Aksun, yer sarsıntısı riski altındaki kentin yaşanan büyük sarsıntılardan sonraları ayrımlı tıpkısı bölgeye taşındığına bel ederek, şöyle konuştu: “Erzincan’ımızın uçman nahiye seçilip çarkıt yapısının yenilenmesi için Yer, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza anlatım sunduk. İnşallah sonuçlanırsa Erzincan’ımız 1992 depremi sonrası yüzde 100’ü revize olacaktır. Tanrı hakeza teessürat bir daha yaşatmasın, inşallah yer sarsıntısı kadar bir felaketi uğratmasın.” dedi.

“Depremlerin yıkamadığı bina: Erzincan Tren Garı”

Dünyanın yer şişman depremleri arasında gösterilen 1939 depreminin ardından kentte ayakta küsurat biricik çatı özelliğine erbap 84 yıllık Erzincan Katar Garı, temelindeki vakit kaybetmeden 2 santimetrelik kaymayla adeta eskimemiş depremlere saha okuyor.

Alman mühendisler marifetiyle projelendirilen ve 1938’birlikte Türk işçilerin güdük bire bir sürede inşa ettiği Erzincan Tren Garı, meydana mevrut tahripkâr depremlere tanıklık ederek kentte ayakta kalabilen bir tane çatı olmasıyla adeta mühendislik dersi veriyor. – ERZİNCAN

Share: