Unutulmaya yüz tutmuş yorgancılık mesleğini sürdürmeye çalışıyor

Unutulmaya beniz tutmuş yorgancılık mesleğini sürdürmeye çalışıyor

SİNOP – Sinop’ta güçlü 67 yaşındaki hemayar ustası, çocukluk döneminde yamaklık yaparak öğrendiği yorgancılık mesleğini kısaca 50 yıldır sürdürüyor. Memurluk yaptığı yıllarda de bırakmadığı mesleğinin kendisi üzere bire bir terapi olduğunu söyledi.

Aslen Trabzonlu olan mütekait gardiyan Alaaddin Karaahmetoğlu, 1965 yıllarında ortaokuldan çıkışlı olduktan sonra, Samsun’un Bafra ilçesindeki tıpkısı balya ustasının beraberinde bu mesleği öğrendiğini, Sinop’ta gardiyanlık yaptığı yıllarda birlikte mesleğini bırakmadığını belirtti. Eskimemiş üretilen bireşimli ürünlerin âdem sağlığına zararları olduğunu belirten yarım asırlık denk ustası, vatandaşlara sentetik ürünlerden uzak durmaları çağrısında bulundu.

“Denk inşa etmek benim terapim”

Kendisinin emsal dikerken yorgunluk ve sıkıntılarından arındığını belirten Karaahmetoğlu, “Haddizatında kaybolmaya yüz tutmuş bire bir meslek, ilginin günden güne azaldığı benzeri çığır. Biz dahi bunu ayakta tutmaya çalışıyoruz. Denktaş rekzetmek benim terapim, dikerken beni alıp götürüyor. Benim yorgunluğumu gideriyor, kafamdaki sıkıntıları gideriyor. Hele üstelik yaptığın işten bahtiyarlık duyuyorsan bundan daha adamakıllı bahtiyarlık imkânsız” şeklinde konuştu.

“Sentetik yorganlar tamamen sağlıksız”

Bireşimli tay ve yastıkların gayrisıhhi olduğu ve bir nice hastalığa da defa açtığını belirten Karaahmetoğlu, “Ben elyaf denktaş dikmiyorum, satmaktan yana değilim. Zira insanların sağlığını bozmaktan başka tıpkı husus değil. Benim yünüm çalma yapmıyor, yazın doğal iklimleme cihazı, kışın yoz yunak tutuyor. Vücutta sancı yapmıyor, yastığım boyunda yarımlık yapmıyor ağrıları alıyor. Ama bibi bizim insanlarımız elyaf olsun istiyor, elyaftan uzak durun. Bir Vakitler büyüklerimiz illet yün yastık, yün tay döşek kullanırdı, hastanelerde kimse yoktu. Ama demin hastaneler meşgul, yediğimiz ürünler mahsus, yorganımız döşeğimiz elyaf, tamamen sağlıksız” dedi.

“Çırak yemlemek tür değil”

Sinop’ta bir tane namına yorgancılık mesleğini yürüttüğünü ve şakirt yetişmediğini dile getiren Karaahmetoğlu, “Bu meslekte şakirt doldurmak benzer değil. Benim yaşım çok ilerledi, sunu aşkın 5 yıl henüz yaparım ondan bilahare yapamam. Olsa da tıpkısı çırak yetiştirsem iyice olamaz mı, ama maatteessüf yok. Sinop’ta tekim, ben bıraktığımda bunu bitmeme ettirecek kimesne yok. Rical dayanabilen yaklaşmıyor amma kadınlara hakeza ayrımsız imkan verilse öğretebilirim, gerçekte hanımların mesleği bu ama ego 50 seneden beri yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Share: