Bartın’da arıların sıcaklar zımnında kış salkımına girememesi üreticileri endişelendiriyor

Bartın’üstelik mevsim normallerinin üstünde seyreden hamam havalar yüzünden “kış uykusu” yerine tanıdık kış salkımına giremeyen arılarda ehliyetli caize bulamamaktan kaynaklı yaşanabilecek ölümler üreticileri karmakarışık ediyor.

Birçok ilde şita mevsiminde gelgel sıcaklıklarının zaman normallerinin üstünde seyretmesi arıcıları kontra etkiliyor. Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri da çekicilik şartlarının arılar üzerindeki etkilerini durumunda inceledi.

Veteriner doktor Özer Işıkyıldız ile ekincilik mühendisi Hasan Hüseyin İnceağaç, merkeze sınırlı Fırınlanmış köyünde arıcılık eden Hasan Arabacı’yı ziyaret etti. Biricik yegâne kovanların kapaklarını açan görevliler, arıların kış uykusunda olmadığını gördü.

Bu durumun bal üretimine hırçın yansımasından bulut eden Işıkyıldız, gazetecilere, güzeşte sene haziranda başlayan erken yağmurlar sebebiyle kestane balında düşüş yaşandığını, bunun devamında da bölgede hava sıcaklıklarının akıbet tıpkısı aydır mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini söyledi.

“Bal yetersiz kaldığı amacıyla saf ölümlerine etmen oluyor”

Yine gelgel sıcaklıklarında aynı düzensizliğin söz konusu olduğunu, gün zarfında yükselen ısının akşam saatlerinde baş döndürücü soğumasıyla arıların kış uykusuna geçemediklerini nâkil Işıkyıldız, şunları kaydetti:

“Arılar, zaman içindeki sıcaklıkla hariç çıkmakta ve döndüğünde de bal bezdirmek zorunda. Tüketeceği bal az kaldığı amacıyla bu de günahsız ölümlerine etken olmaktadır. Bu sene rekoltede düşüş bekliyoruz çünkü kolonilerde zayıflama var. Şu dakika arıcılarımız umar kullanamıyor. O yüzden düşme var, önümüzdeki dönemde da rekoltede sukut olacağını düşünüyoruz. Bittabi bu durum iklimsel olduğu için arıcılarımızın maalesef müdahale şansı bile olmuyor. Yapabileceği bir tane molekül er geç sonbaharda ve erken kışta kolonilerinin bal ve peteklerini artırması gerekiyordu.”

Fırınlı köyünde 100 kovanıyla 8 yıldır arıcılık yapan Arabacı bile bu şita umumi olarak sezonluk değişikliklerden kıran yapmaları müstelzim mücadeleleri engelletmek zorunda kaldıklarını anlattı.

Kış mevsiminde hava sıcaklıklarının zaman normallerinin üzerinde seyretmesiyle arıların şita uykusu adına birlikte adlandırılan şita salkımına geçemediklerini rapor eden Arabacı, “Arılarımız şu dakika salkımda değil. Gece salkıma giriyor amma meridyen düzlemi hava sıcaklıkları 14-15 derecelere çıktığı zaman gene alışılagelen haline dönüyor. Bu da arıdaki tüketimi artırıyor. Dışarıdan destek olmamız gerekiyor amma sevimsiz havalarda bu de tür olmuyor. Bu durumda üstelik halis ölümleri artabiliyor.” diye niteleyerek konuştu.

Share: