Muğla’da Çevrecilerin Karşı Çıktığı Çimento Fabrikasının İnşaatında 23 Şubat’ta Ehlivukuf Keşfi Yapılacak

ESAME TURAN

Muğla’dahi yapımı süren çimento fabrikasına cebin açılan ülkü kapsamında, 9 kişiden oluşan ehlihibre heyeti 23 Gücük Ay Perşembe günü bölgede sezinleme yapacak. Davacılar, tamam Muğlalıları keşif günü çimento fabrikası şantiyesine çağırdı.

Menteşe Site Konseyi, Akdeniz Yeşiller Derneği ile Deştin ve Alaşar köylüleri, Menteşe ilçesine sadık Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine mecbur Deştin Mahallesi sınırındaki Tekağaç mevkiinde inşaatı süren çimento fabrikası ve ham yön ocaklarını amacıyla sunulan ‘ÇED olumlu’ kararının iptali üzere dava açmıştı. Muğla 2. İdare Mahkemesi, davanın süresinde açılmadığı gerekçesiyle fek talebini reddetmişti.

Danıştay 6. Kat, davacıların temyiz başvurusu üzerine evcil mahkemenin verdiği kararı bozmuş ve dosyanın esastan incelenmek üzere mahkemeye gönderilmesine değişmeyen vermişti.

Muğla 2. İdare Mahkemesi, 7 Gücük Ay’ta verdiği karar çimento fabrikası inşaatında 23 Gücük Ay’ta ehlivukuf keşfi yapılmasına hükmetti. Murafaa; kültür, kasaba, orman, maden, harita, hava bilgisi ve yer bilimi mühendisleri ile dirim bilimci ve hidrojeologdan oluşan bilirkişi heyetinden, projenin kapsadığı alan, çevreye verebileceği huysuz etkileri, kamu yararı bulunup bulunmadığı konularında rapor istedi.

Davaya ilgili süreci anlatan MUÇEP Menteşe Meclisi Sözcüsü Amut Eroğlu, şunları söyledi:

“Çimento fabrikası inşaatının durdurulması ve fek edilmesi amacıyla tıpkı yılı aşkın süredir uğraş ediyoruz. Zinde bire bir yakınlarda yaşama hakkımızı ve yaşam alanlarını savunma mücadelemiz, en başından bu yana anayasal haklarımız doğrultusunda ve bilimsel verilere dayalı namına yapılmaktadır. Gelinen süreçte, Danıştay 6. Kat’nin davanın esastan görüşülmesi kararı sonrası mahkemenin belirlediği uzman heyetinin keşfi, 23.02.2023 Perşembe haset saat 10: 00’dahi yapı yeri sahasında yapılacaktır. Elan önce çimento fabrikası dayamak üzere ayrımsız meydan için hazırlanan bir numara ÇED raporu, bilirkişi heyetinin verdiği tabir neticesinde 2015 yılında fesih edilmişti. Zaman ölçülü sav, çimentocu şirketin daha sevgili sürerken kurduğu ikinci firması Muğla Çimento üzerinden hazırlattığı ve 2014 yılında bakanlıkça ‘olumlu’ kararı verilen ikinci ‘ÇED olumlu’ kararının iptali’ davasıdır.

“HEM HUKUKİ ADINA HEM BIRLIKTE SAHADA MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR”

Tıpkı düzlük amacıyla yeniden ayrımsız firma yoluyla müstahzar ve 2014 yılında bakanlıkça tasdikli olan bu ÇED, yasal prosedürler hiçe sayılarak belediyelere, muhtarlıklara duyurulmamıştır. Muğla Valiliği ve Reze Kaymakamlığı dışında kimsenin haberinin olmadığı üzere sav açamadığı bu ÇED, çimentocu şirketin Menteşe Belediyesi’nden bina ruhsatı almasından hızlı hızlı evvel halkoyu aracılığıyla öğrenilmiştir. O günden bu yana bile hem türel olarak hem dahi sahada mücadelemiz sürmektedir.

“BİLİM DAVETKÂR KARARLARIN BEDELİNİ ÜLKEMİZ VE BÜTÜN CANLILAR ÖDÜYOR”

2023 yılında duruşma heyeti tarafından atanan eksper heyetinin, dış telkinlerin etkisinde kalmadan bilimin ışığında ve vicdanlarıyla raporlarını hazırlayacaklarına inanıyor ve bu doğrultuda hazırlanacak raporlarla çimento katabolizma projesine imkan tanıyan ‘ÇED olumlu’ kararının iptal edileceğine inanıyoruz. Mecmu Türkiye tek yürek kendisine hareket felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken, göçük altındaki yakınlarımızın acısını yüreğimizde hissederken, bellek ve malumat dışı alınan kararların ülkemizi hangi ayla getirdiğini görüyoruz. Marifet dışı kararlar zaman yer sarsıntısı kendisine, yarın baskın, sıkıntı, susuzluk, toprak kayması, toptan ısınma, mekân kirliliği; havamızın, toprağımızın, suyumuzun kirlenmesi, sağlığımızın bozulması namına bize dönmektedir. Bedelini ülkemiz ve tamlık canlılar ödemektedir.

“GELECEĞİMİZİ BULUNMAYAN EDECEK PROJELER KADERİMİZ DEĞİLDİR”

Deprem kayıplarımızı kader namına geçiştiremeyeceğimiz üzere, havamızı kirletecek, toprağımızı zehirleyecek, zeytinlerimizi kurutacak, ormanlarımızı bulunmayan edecek, beyaz zehir çıkartmak üzere devasa ahiret yolculuğu çukurları ile muhalif su kaynaklarımızın yönünü değiştirecek ve kurutacak, köylerimizi taşınmaya tutkun bırakacak, geleceğimizi namevcut edecek projeler de kaderimiz değildir. Gelecekte çocuklarımızı ve torunlarımızı amansız hastalık belası ile kaybetmemiz birlikte talih olmayacaktır.

“YIKIM PROJESİNE SESSİZ KALMAYIN, GEREĞİNİ YAPIN”

Buradan yeniden yetkililere sesleniyoruz; çimento katabolizma projesine müsaade vermeyin, ruhsatları fesih edin. Natür ile hoşgörülü, köylülerimizi topraklarından etmeyecek, dahası üretmelerini sağlayarak kalkındıracak, adam ömrüne varlık katacak projeler geliştirelim. Susmayacağız, korkmayacağız. ‘Muğla’de çimento fabrikası istemiyoruz’ diye haykırmaya devam edeceğiz. Günce çıkarları uğruna ağızsız kalanlara, kül siyasi parti ve sivil topluluk örgütlerine, sendikalara, ÇED raporuna düşün veren kerem kurumlarına ve ‘ÇED olumlu’ raporunu veren Kasaba, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; bu katabolizma projesine sessiz kalmayın ve gereğini yapın.”

“BİR YILDIR KEŞİF HASET İÇİN HAZIRLANDIK”

Deştin Çevre Platformu hesabına Muğlalılara keşif çağrısında bulunan Haluk Özsoy, “Tığ, benzeri yıldır bu sahneye geçmek üzere uğraşıyoruz. Benzeri yıldır, cemi birlikte his günü üzere hazırlandık. 23 Şubat saat 10: 00’birlikte keşif olacak. Fakat bizim, bilcümle Muğlalılar olarak sezme heyetini saat 09: 00’üstelik fabrika alanında amade biçimde beklememiz gerekiyor. Hep arkadaşlarımızı oraya çağırma ediyoruz. Biliyorsunuz bilcümle arkadaşlarımız hareket amacıyla çalışıyor. Mağdurları buraya getirip konumlamak amacıyla apayrı benzeri koordinasyonda de çalışıyoruz tıpkı yandan amma onlar durmuyor. Yer Sarsıntısı dönemi süresince üretimlik çalışmaya bitmeme etti. Biz dahi tabii ki yer sarsıntısı amacıyla çalışıyoruz amma o günü, fabrikadaki irfan gününe ayırmamız gerektiğini düşünüyoruz.”

Share: