Bayburt’ta bulgur kazanları kaynamaya başladı

Bayburt’un Demirözü ilçesinde vatandaşlar dev kazanlarda buğday kaynatarak kışa tedarik yapmaya başladı.

Demirözü ilçesine ilişkin köyde buğday hasadının ardından kazanlar kaynamaya başladı. Dev buğday kazanlarının kurulduğu köyde vatandaşlar, kış mevsimine tedbir yapıyor. Tarladan hasadı yapılan buğdaylar yıkandıktan sonra kurulan ocaklar konusunda konulan kazanlarda kestirmece 3 saat boyunca karıştırılarak kaynatılıyor. Kaynatılan buğdaylar elan sonraları yere serilen çadır ve hasırlar üstünde kurutulmaya bırakılıyor. Kuruyan buğdaylar elan sonradan ebebulguru atılmak üzere değirmenlere gönderiliyor. Birtakım vatandaş zat kışlık yiyeceğini hazırlıyor birtakım vatandaş ise yaptığı bulgurları satarak sülale ekonomisine katkı sağlıyor.

Devasa büyüklükteki kazanda bulguru faziletkâr ateşte kaynatan karye sakini Furkan Memiş, yaklaşık 15 kilo kışlık ebebulguru, sayı farkı 10 kilogram büyüklüğünde bile bulgurdan un elde edeceğini bildirdi.

Kendilerine şita süresince bu bulgurun yeteceğini söyleyen Memiş, marketten, bakkaldan bulguru, unu almadıklarını bu şekilde ebebulguru ihtiyaçlarını karşıladıklarını, amma velakin bulgurdan öğütülen unla bile kışlık un ihtiyaçlarını giderdiklerini belirtti.

3 saat efdal ısıda kaynatılan sair aynı ifadeyle haşlanan bulgurlar, süzüldükten bilahare örtülere serilerek güneşin altında kurumaya bırakılıyor. Kuruyan bulgurlar öğütülme işleminin ardından un haline geldikten sonradan mütezayit kısmı birlikte yemeklerde kullanılmak için paketlenerek, kışa kadar nemsiz, rutubetsiz alanda esirgeme ediliyor.

Bunun birlikte Memiş, bulgurdan elde edilen unun, parafin undan boyut ve lal adına biraz daha değişik, lezzetinin ise yerinde olduğunu söyledi. – BAYBURT

Share: