ABD’den İran’ın Rus yapımı uydusu amacıyla gözdağı ifadesi

ABD Dışişleri Bakanlığından bir sözcü, ülkesinin, Rusya’nın “İran namına önemli çaşıtlık yeteneklerine erbap ayrımsız peyk” fırlattığının farkında olduğunu vurguladı.

Sözcü, “Rusya’nın İran ile ittifakını güçlendirmesi, bilcümle dünyanın balaban bir tehdit yerine değerlendirmesi gereken tıpkısı madde.” ifadesini kullandı.

“Hayyam” uydusunun fırlatılması, Rusya Cesamet Başkanı Vladimir Putin ve İran Dini Lideri Ayetullah Mualla Hamaney görüşmesinden 3 hafta sonra gerçekleştirildi.

Peyk, Kazakistan’dan gönderildi

Kazakistan’ın KazTag ajansının haberine göre, uydu, mazi domestik saatle 11.52’dahi (TSİ 08.52) Baykonur Uzay Istasyonu’ndeki 31 numaralı alandan Acımasız Soyuz 2.1b roketiyle fırlatıldı

İran’ın söz konusu uydusuyla 16 aşağılık Moskof yapımı peyk üstelik uzaya gönderildi.

“Hayyam” uydusun, İran aracılığıyla tarım, madencilik ve mekân sorunlarının gözlemlenmesi amacıyla kullanılacak.

İran Gök Ajansı Ihya ve Mühim Planlama Yönetmen Yardımcısı Said Sıddikiyan, ihtişam televizyonuna yaptığı açıklamada, adını 11 ve 12’nci yüzyıllarda yaşamış İranlı gök bilimci, riyaziyeci ve ozan Ömer Hayyam’dan alan uydunun fırlatıldıktan 9 an bilahare 500 kilometre mesafedeki yörüngeye başarıyla yerleştiğini aktardı.

Açıklamada, uydudan toplanan bilgilere bambaşka tek ülke yoluyla erişilemeyeceği ve yalnızca sivil amaçlarla kullanılacağı vurgulandı.

Washington Koltuk gazetesinde güzeşte hafta yayımlanan ve ismi açıklanmayan Batılı güvenlik yetkililerine dayandırılan haberde, Rusya’nın “Ukrayna’ya cebin cidal sırasında İran’ın uydusundan faydalanabileceği” kanıt edilmişti.

KÖLE İran’a ilgilendiren gâh genel ağ sitelerine el koydu

 

ÇAKER İran’ın nükleer programına yaptırım muafiyetini uzattı

 

KUL İran’a eskimemiş yaptırımları açıkladı…

 

Share: