Malatya’da Tarıma Dair Akarsu Ürünleri Yetiştiriciliği kuruluyor

Malatya Valisi Hulusi Mecnunca ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, DOĞRU Fırka MKYK Üyesi Malatya Mebus Bülent Tüfenkci ile alay malay Malatya’bile kurulması planlanan Tarıma Dayalı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Organize Uran Bölgesi hakkında Arguvan ilçesinde incelemelerde bulundular.

İnceleme gezisine ayrıca Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürü Mehmet Kişi, Ekincilik ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Büyükşehir Belediyesi Umumi Kâtip Yardımcısı Mehmet Sığırcı ile balık üreticileri dahi katıldı.

Arguvan’birlikte kâin aynı balık çiftliğinde Balıkçılık Kombinasyon Endüstri Bölgesi ile ilgili bilgiler veren Malatya Valisi Hulusi Mecnunca, “Malatya bağırsak sularda yapılan balık üretiminde Türkiye’nin ikinci sırasında meydan alıyor. Potansiyelinin üstelik haddinden fazla azını kullanıyor. Bu kullandığı bağan potansiyel da 77 milyon Euro’luk tıpkısı ihracat kapasitesi sağlıyor, 8 bin 700 titrem balık üretiminde. Şu andaki müracaatlar bu 8 bin 700 tona 12 bin ton henüz ilave haddinden fazla bodur tıpkı müddet içerisinde ekleyecek. Amma potansiyelin tamamını değerlendirdiğimizde 10 itmam büyüklüğünde farklı potansiyelimiz var. Bodur müddet içerisinde bunu üstelik gerçekleştirebileceğiz. Yani 1 milyar Euro’ya yakın tıpkısı ihracat kapasitesi olan nazik bir sektörden bahsediyoruz. Bu hususta sanayicilerimiz, girişimcilerimiz kooperatifleşmiş vaziyetteler. Türkiye’birlikte sıfır tıpkısı ilki burada gerçekleştiriyoruz. YİKOP ve Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde Türkiye’üstelik önce tarıma dair ruh OSB’nin balıkçılığını burada gerçekleştireceğiz. Balıkçılık önsezi OSB ile beraber bu potansiyel daha da bereketli gerçekleştirilecek. Böylece Türkiye’ye, Malatya’ya devasa tıpkı sektörü henüz kazandırmış olacağız. Hedefimiz yapacağımız OSB ve gayrı faaliyetlerle bu arada bu 77 milyon Euro’yu çok kısa bir müddet içerisinde öncelikle 2-3-5 katına, sunma böylecene birlikte 10 katına çıkarabilmek” dedi.

YANLIŞSIZ Fırka MKYK Üyesi Malatya Mebus Bülent Tüfenkci bile yaptığı açıklamada, “Arguvan ilçemizdeki balıkçılık kooperatifinin bulunduğu alandayız. Türkiye’birlikte geçmiş olan tıpkısı balıkçılık OSB’yi kuracağız inşallah. Bu alanlarda kurulacak. Biz Malatya’dahi yemeden içmeden sanayiye dayalı kombinasyon uran bölgeleri kurmuyoruz. Tarıma dayalı OSB’lerimiz de var. Hayvancılık OSB’miz bayılmak için. Seracılık OSB’nin altyapı ihalesi yapıldı. Demincek üstelik balıkçılığa raci tıpkısı OSB’yi dahi Malatya’ya kazandırmış olacağız. Burada şu anda 51 canlı yatırımcı var. OSB’ler kurulduğunda bu yatırımcılar daha da artacak. Dolayısıyla bu arada cereyan etmeleri ile gelişigüzel ağızotu temini, hem işleyecek tesisin soğuk gelgel depolarının bire bir bütün içerisinde değerlendirerek, maliyetleri düşürülerek, acun ile rekabet edebilme amacı taşımaktadır. Bunun altyapısını bile tabiatıyla ki Malatya Büyükşehir Belediyemiz hazırlıyor. Ego bu konuda himmet veren herkese teşekkür diyorum” şeklinde konuştu.

Malatya Büyükşehir Belediye Reisi Selahattin Gürkan ise konuşmasında “Tevhit Uran Bölgesi’nin işlerlik kazanacağı tıpkı mekana geldik. Arguvan Bahçeli mahallemizin bulunduğu yer. Burası kırcı kolektif tıpkı himmet. Henüz önceki süreçte biz Arapgir bölgesindeki balıkçılıkla uğraşan ve bu OSB’ye kayıt olacak müteşebbislerimizle ilişkin 20 kilometrelik tıpkı asfalt yolu yaparak, onların lojistik anlamda, muvasala anlamında ve dizi debi etme ile ilişkin karayoluna ürünlerini eriştirme noktasında lüzumlu icraat yapıldı. Zaman dahi burada yapmış olduğumuz hele Arguvan kat ayrımından buraya büyüklüğünde yaklaşık 7 kilometrelik bire bir kısmının erişim arteri açısından sıkıntılı olduğunu gördük. Türkiye’bile ilk balıkçılık Organize Sanayi Bölgesi olması ve bunun için 1100 dönümlük benzeri alanın ihdas edilmiş olması hasebiyle burası şu anda mevcut kapasitesinin %10’unu kullandığını düşünüp ve bundan da 77 milyon Euro’luk bir ihracat gerçekleştirdiklerini düşünürsek, bunu %100 kapasiteye çıkarttığımız antlaşma Malatya’ya tahminî 1 milyar Euro kabilinden balaban oranda ayrımsız ek değer sağlayacaktır. Biz enfrastrüktür noktasında Valiliğimiz olsun, Bakanlarımız olsun yahut özge müteşebbislerimiz ve paydaşlarımızla gelişigüzel alelhusus bu sürecin henüz acul bir şekilde tekamül etmesi noktasında gerekli çalışmaları henüz evvel üstelik başlatmıştık. Burada de bu çalışmaların sürdürülmesi noktasında ait müteşebbislerimizle birlikte vacip çalışmalar yapılarak, özellikle geri hizmet anlamda muvasala arterinin çabuklaştırılması ve antrparantez itici çekicilik depolarının yapabileceği işletme tesislerin yapılacağı yerlerin dahi mıhlı bir erişim arterine kavuşması noktasında çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu. – MALATYA

Share: