Yalova tutum haberleri… Yalova’da 35 çiftçiye 500 bin skor kıvırcık koyun fidesi dağıtıldı

Yalova’birlikte Tohumdan Çatala Kışlık Göveri Projesi çerçevesinde 35 çiftçiye 500 bin sayı kıvırcık marul fidesi dağıtıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün İl Özel İdaresi marifetiyle birlikte desteklenen Tohumdan Çatala Kışlık Göveri Projesi çerçevesinde kentteki çiftçilere fide dağıtımı düzenlenen törenle yapıldı. Müdürlüğün bakım binası bahçesinde gerçekleştirilen programda mütekellim Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, 2022 yılı süresince 25 projeyi hayata geçirdiklerini anlattı. Kamunun 9,5 milyon liralık desteği ile 2 bin 370 çiftçiye bindi sağlandığını anlatan Parıldar, 6,5 milyon liranın amut çiftçiye verilirken 3 milyon liranın ise envestisman projelerine aktarıldığını kaydetti. Tohumdan Çatala Kışlık Göveri Projesi üzerine üstelik bilgelik veren Parıldar, gözyaşı kâr ve göveri tüketimin ciddi olduğu Marmara Bölgesi’ne Antalya ve Mersin Ağacı kadar illerden ağırlıklı namına ürünlerin geldiğini hatırlattı. Lojistik maliyetlerinin iz fiyatlarını yükselttiğini, transfer süresinde de yapıt tazeliğinde zayi yaşattığına dikkati calip Parıldar, şöyle konuştu:

“İyi Tarım Uygulamaları ile özellikle tüketimin yavaş olduğu illerde hem üretim alanlarını etkin istimal hem birlikte bu illere mümasil şehirlerde üretime kazandırabileceğimiz alanlarla ait projeler yapıyoruz. 2022 yılının ilkbahar döneminde yaptığımız proje ile 150 bin TL bakanlığımızdan üs sağlayarak döl tedarikinde bulunmuştuk. 150 bin lira de İl Hususi İdaremizden ana sağlayarak tohumlardan fide alarak ilkbahar sürecinde projemizi tamamlamıştık. Sonbahar döneminde bakir yaptığımız proje ile bugün kıvırcık fidesi dağıtacağız. Yaklaşık 2 milyon adet fideyi çiftçilerimize sağlıyoruz. Çiftçilerimiz ürünlerini pazara çıkarma sürecinde yaklaşık 1 maaş vergi elde edeceğiz. Tıpkı zamanda üretimde bile kesintiye mevki vermemiş olacağız.”

“Bu toprağı işlemek, abes, tırı vırı bırakmamak geçişsiz”

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Hususi İdare adına ekincilik projelerine bindi vermekten hava şişman mutluluk duyduklarını araz. Toprağın önemine değinen Soygüzel, “Bu toprağı işlemek, gereksiz, tehi tutmak geçişsiz. Yalova arazisi az ve eşsiz bir vadi. Bu anlamda ciddi benzeri getirim, yapılaşma baskısıyla karşı karşıya olan tıpkı vadi. Bilcümle yer sahipleri ‘imar gelsin’, ‘yerimi müteahhitte vereyim’ beklentisi süresince değil. Sizin kabilinden yerlerini üretimde kullanan ve bundan dirimsel elde etmeyi yeğleme eden insanların olması birlikte bizim amacıyla iri bir kazanç” diyerek konuştu.

Soygüzel, 2023 yılında da tarımda işbirliklerine bitmeme ederek sunulan destek miktarlarını da artıracaklarını sözlerine ekledi.

Projeden faydalanarak fide desteği kayran Kazımiye köyü üreticilerinden Mısır Yasemini Öner ise bu güne kadar gudde, karalahana ve marul fidesi aldığını söyledi. Öner, fide desteğinin etkili olarak üretim yapmalarına yardım sağladığını söyledi.

Konuşmaların ardından çiftçilere protokol üyeleri vasıtasıyla fideleri tasdik edildi. Programa Vali Yaşamış Erol, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Ruh Bayar Öksüz dahi katıldı. – YALOVA

Share: