“Yapamazsınız” diyenlere direnim başarılarıyla önyargıları kırdılar

“Yapamazsınız” diyenlere direnim başarılarıyla önyargıları kırdılar

Karı itfaiyeciler her an göreve hazır

Büşra Üstünbaş:

“Tümce yangından kaçarken biz yangına koşuyoruz”

Ağababa mesleğini seçip onun izinden gitti

Depremzede ailesini bıraktı göreve koştu

BURDUR – Burdur’de görev eden 7 kadın itfaiye eri, “yapamazsınız” diyenlere inat önyargıları kırarak, insanların canlarını ve mallarını yetirmek amacıyla var güçleri ile çalışmaya devam ediyorlar.

Burdur itfaiyesinde görev fail 7 karı personel toplumda koca mesleği olarak nitelendirilen itfaiyecilik mesleğini, başarıyla gerçekleştirerek toplumda saha alan dolay yargıları kırıyor. Avrat itfaiye erleri, cuşiş, yer sarsıntısı ve kurtarma operasyonlarında yer alarak bir canı kurtarmanın vermiş olduğu gururun kendilerini mesleğe daha çok bağladığını belirtti. Operasyonlarda makbul bütün ekipmanları kullanabilen avrat itfaiyeciler yaptıkları tatbikatlarla almış oldukları eğitimleri pekiştirerek kendilerini geliştirmeye bitmeme ediyor.

“Karı personel sayısının artmasını canı içten istiyorum”

16 yıldır Burdur İtfaiyesi’nde fariza işleyen Kaynak Aklık, “2007 yılında evvel geldiğimizde eş itfaiyeci yoktu. O zamandan itibaren sayımız giderek artıyor. Herhangi Bir ne kadar eş mesleği yerine görülse dahi şu dakika kadınların de fariza yaptığını çok adamakıllı benzeri şekilde görüyoruz. Kadınların elini attığı rastgele şeyin güzelleştiğini itfaiyelerde bile görebiliyoruz. Kadınların istedikten sonradan herhangi bir işi yapabileceğine inanıyorum. Burada bir nice erkek personel ile çalışıyoruz. Avrat personel sayısının artmasını canı gönülden istiyorum” dedi.

“Bilcümle tabuları yıktığımıza inanıyorum”

7 yıldır Burdur itfaiye aracı personeli olan Bezenmiş Polat ise; ” Öncelikle tamlık amele kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum. İlk göreve başladığımda toplumun bize alın dolay yargıları vardı. Amma bilcümle tabuları yıktığımıza inanıyorum. Kadının gücünü gösterdiğimiz amacıyla çok mutluyum. Artık aşağı tıpkısı kız çocuğuna “ilerde hangi başlamak istiyorsun?” diyerek sorduğumuzda onların hayallerini süsleyebiliyoruz. Tığ bu yolda devam edeceğiz. İnsanların, hayvanların ve canlıların değme türlü yardımına koşturmak üzere elimizden gelen her şeyi yapacağız” sözlerine yer verdi.

“Meslek yumruk ama tıpkısı o büyüklüğünde dahi latif

İtfaiye eri Sabriye İnce; ” Eş yangıncı olarak bu mesleğe başladığım zaman çevreden çokça reaksiyon aldık. Siz yapamazsınız, siz edemezsiniz tarzında. Amma biz bu yöre yargıyı deşmek üzere gelmiştik. Yoz üstelik bunu başardığımızı düşünüyorum. İki yıldır sâdır orman yangınları olsun, sarsıntı olsun hepsinde sahada olmaktan kurum duyuyoruz. Çığır tahakküm ama tıpkı o büyüklüğünde bile latif” dedi.

“Herkes yangından kaçarken biz yangına koşuyoruz”.

Büşra Üstünbaş ise yaptığı açıklamada; ” Bu mesleğe 6 yıl ilk başladım. Öncelikle ailemden çokça reaksiyon aldım. Başta sistem duygusal güvenliğimi düşündüğü için istemediler. Ama onlara yegâne aynı şey söyledim. Tümce yangından kaçarken tığ yangına koşuyoruz. Bizim amacıyla kayırıcı, efsanevi fark etmeksizin ayrımsız can tıpkı candır. Tekmil kadınların beribenzer bu mesleği icra edebileceklerini düşünüyorum. Zira kadınlar kendisine tığ sert durduk ve durmaya devam edeceğiz” diye niteleyerek konuştu.

Baba mesleğini seçip onun izinden gitti

Babası ile aynı mesleği seçen Zeliha Kaya açıklamasında; “Bu mesleği seçmemde kim yeryüzü iri etkili babamdı. Yaşadığı davranışlar, kurtardığı canlar bana çok domuzuna bir örnek oldu. Hep kadınların bu mesleği yapabileceğine inanıyorum. Zira ayrımsız eş seçkin şeyi yapabilir. İlk başlarda babamın de korkuları vardı. Zira kendisi bu işin zarfında olduğu üzere zorluklarını biliyor o yüzden korkuyordu. Ama ben bu mesleğe başlayınca arkamda durdu” açıklamasına vadi verdi.

Depremzede ailesini bıraktı göreve koştu

Hataylı itfaiye aracı personeli Simge Avşar 6 Şubatta meydana mevrut depreme ailesiyle alay malay yakalandı. Ailesini emin tıpkı alana yerleştirdikten bilahare göreve koşan Avşar konuşmasında; ” Bu mesleği seçerken henüz geçmiş yaptığım aynı branşım vardı, güreşçiydim. Bu zorluklar hoşuma gidiyordu. Bire Bir branşın ağırlık olmasını seviyorum. Kadınlar yapamaz demeleri hoşuma gidiyordu. Benzeri şekilde bu iz ortamında aynı şeyleri söylediler. Amma bu birlikte hoşuma gitti, bu mesleği de sevdim. Aynı canı çevirmek, doğada ki yangını sönümlemek alım veren şeyler ve bunları bayıla bayıla yapıyoruz. Ben Hataylıyım. Hatay’üstelik meydana gelen depremin peşi sıra ailemi sakıncasız benzeri alana aldıktan sonra tekrardan buraya gelip mesleğimizi icra etmeye devam ediyorum. Bugün Acun Kadınlar Haset. Tığ kadınlar gelişigüzel şeyin üstesinden gelebilecek kapasitedeyiz. Bu vesile ile tekmil kadınları Dünya Kadınlar Haset kutlu olsun” dedi.

Share: