Biden İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için izin belgesini imzaladı 

ESIR Başkanı Joe Biden, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği amacıyla müsaade belgesini imzaladı.

“MÜBAREK BİR ÜSTENME”

Biden, iki ülkenin NATO üyeliğine müteveccih “Bu itilaf ortamında ve sadece Avrupa ve BENDE’nin değil, bilcümle dünyanın istikrarı ve güvenliği üzere tarihi tıpkı dönüm noktası” şeklinde konuştu. 

Biden, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya karışmak atlaya zıplaya konvansiyon üyesi bire bir ülkeye yapılan saldırının kamu ittifaka yapışmış sayıldığına dair “mukaddes aynı taahhütte” bulunduğunu söyledi.

ÜYELİKLERİ ONAYLAYAN MEVKI SAYISI 23’E ÇIKTI

MEMLUK Senatosu’nda sabık hafta yapılan oylamada iki öğür de İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine bindi vermişti. 

Fransa ve İtalya’nın iki ülkeye izin vermesi ile birlikte İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerini onaylayan NATO örgen sayısı 23’e daha çok.  

Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Portekiz, Slovakya ve İspanya’da bu iki ülkenin üyelikleri daha onaylanmadı. 

Türkiye, iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliklerine yıldırı örgütleriyle ilişkilerini gerekçe göstererek koşullu evet demişti.

İsveç ve Finlandiya Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt namına NATO üyeliği irade etmişti. NATO geçtiğimiz ay iki ülkenin ortaklık protokolünü imzalamış böylelikle üyelik süreci başlamıştı. 

TÜM ÜYE ÜLKELERİN ONAYI GEREKİYOR

Bir ülkenin NATO’ya organ olabilmesi üzere ittifakı oluşturan tekmil devletlerin parlamentolarında üyeliği onaylaması gerekiyor.

Fransa, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladı

 

BENDE’den Finlandiya ve İsveç’e NATO onayı

 

Share: