BARÜ, depremden etkilenen gebe ve lohusa kadınlar üzere bölgede himmet başlattı

Bartın Üniversitesinden (BARÜ) 5 tedris elemanı depremden etkilenen gebe ve lohusa kadınlara ulaşarak esenlik durumlarını kullanmak üzere bölgeye gitti.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Keyif Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Bekâr Dilcen’in yürütücüsü olduğu “Hareket Etkili Gebe ve Lohusalarda Psikososyal Esenlik Durumunun Tespiti” ünlü proje akseptans edildi. TÜBİTAK’ın “1002-C Katıksız Afat Odaklı Yer Çalışması Ivedi Bindi Projesi” dahilinde Dilcen ile alay malay Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Çakır Verimli, Dr. Öğr. Üyesi Hanifi Dülger, Arş. Gör. Güleser Cezire ve Arş. Gör. Feyza Çipo Bozkurt Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Afşin ilçelerinde incelemelerde bulunuyor.

Anne ve bebeklerin ihtiyaçları da karşılanıyor

Çadır kentlerde mevcut aylı ve lohusa kadınlarda depremin can kuşu sağlığı konusunda etkilerini araştıran kadro, karşı karşıya görüşmeler yaparak ileriye çevrik planlamaları hazırlıyor. Bartın’dan akım eden kadro bire bir zamanda asıl ve bebeklerin ihtiyaçlarını kazanmak üzere hazırlanan yardımları ulaştırıyor. Akademisyenlerden oluşan 5 kişilik ekibe 2 destek personeli da eş güdüm süreçlerinde apotr oluyor. Ayrıca Keyif Bilimleri Fakültesinden Öğr. Gör. Ebru Cirban Ekrem de “Zelzele Öncesi ve Sonrası Engeli Olan Depremzedelerin Boyut Tespiti ve Esenlik Hizmet Gereksinimlerinin Belirlenmesi: Malatya İli Örneği” antetli projede araştırmacı yerine saha çalışmalarına katılacak.

Anne ve bebek sağlığı konusuna odaklanılacak

Proje karşı hikmet veren Doç. Dr. Dilcen, “Yer Sarsıntısı gibi natürel afetlerden sonradan toplumsal nüfusun devamlılığı ve epigenetik aktarım süreçleri açısından yekpare topluluk için özel aynı yeri olan aylı ve lohusa kadınların sağlığını arkalamak çok önemlidir. Hamilelik ve lohusalık sürecindeki kadınların ruh bilimsel anlamda gani olması hem anneyi hem bebeği etkileyerek toplumun üstelik kalkınmasında heybetli cila oynar. Diğer taraftan sarsıntı gibi doğal afetlerin bireyleri katmerli strese maruz bırakarak fiziki ve zihinsel sağlığını pahal etkilediği bilinmektedir. Ancak depremlerin gebe ve lohusa kadınlar üstüne etkisi karşı çok birkaç molekül bilinmektedir. Bu nedenlerle Türkiye’birlikte arka arkaya meydana mevrut ve serbest yetenekli yıkmacı etkisi olan keder depremlerden etkilenen mehtaplı ve lohusa kadınların bu proje ile psikoloji sağlık durumları tayin edilecektir” dedi.

BARÜ parçalanmamış imkanlarıyla yaraları sarmaya çalışıyor

Üniversite bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalara değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Ayrıntılı ise “Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan iri yıkımın ardından devletimizin mecmu kurumları üzere Bartın Üniversitesi ailesi olarak bizler da seferber olduk. Depremden etkilenen illerde görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız taharri, kurtarma ve geri hizmet konularında bindi verirken Bartın’üstelik dahi bölgenin ihtiyacı olan yardımları bloke etmek üzere ağır sıklet mücahede sarfiyat ediyoruz. El birliğiyle aşacağımıza inandığımız bu sürece bilimsel çalışmalarımızla üstelik bindi vermek için sahadayız. Bina ve zemin hasarları, yapı dinamiği, yer sarsıntısı davranışı konularında yapılan 3 projede saha düz fen insanlarımızın arkası sıra demincek bile, 2 ayrı projede afiyet alanında yapılabilecekleri değerlendiriyorlar. TÜBİTAK vasıtasıyla desteklenen çalışmalarımızda emeği geçen umum arkadaşlarımıza teşekkürname ediyorum” ifadelerini kullandı. – BARTIN

Share: