İstanbul Boğazı için 6 Kasım tartışması

ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, 6 Teşrinisani’birlikte İstanbul Boğazı’nın ticari sefine intikal trafiğine kapatarak sınai balık avlama gemilerine açılacağını açıkladı. Değişmeyen tartışmaları da birlikte getirdi. İstanbul Üniversitesi Akarsu Bilimleri Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Mutluluk Ulak, “İstanbul Boğazı, Marmara Denizi da karışma esasen tıpkı biyolojik koridordur. Balık stoklarını suratsız etkileyecektir. Yapılan aplikasyon sivri avcılığın yapılmasına misil anahtar” dedi.  Karar, sınai balık avcılığı yapanları sevindirirken, amatör balıkçıların ise tepkisine illet oldu.

Iblağ ve Enfrastrüktür Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından 6 Son Teşrin’da İstanbul Boğazı’nı 00.00 ile 14.00 saatlerinde yalnızca endüstriyel balık avlama gemilerine açılış kararı makbuz.

Kararda, “İstanbul Boğazı’ndaki bahir trafiğine çapariz verilmemesi amacıyla, Kesim Liman Başkanlığı tarafından belirlenecek azimet emniyeti ve bahir güvenliğinin tesisine yönelik tedbirlerin bütün hesabına getirilmesi ve denizcilere duyurusunun yapılması, İstanbul Sefine Gidiş Geliş Hizmetleri Merkezi’nin ikaz ve tavsiyelerine kamu uyulması, bölgeyi kullanan domestik trafik kullanıcılarının laf hakkında bilgilendirilmeleri kaydıyla, İstanbul Boğazı’nın biricik sefere belli kalkışmak üzere 6 Son Teşrin 2022 tarihinde 00.00 ila 14.00 saatleri beyninde ticari gemi intikal trafiğine kapatılacak balık avcılığı için balık avlama havza-gemilerine açılması talebi akıllıca görülmüştür” denildi. Sınai balıkçılar kararın hem vatandaşın hem üstelik kendilerinin menfaatine olduğunu savunurken, amatör balıkçılar ise duruma tepki gösterdi.

SIKINTI TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NINDIR Kararın bürokratik açıdan de falsolu alınan bire bir değişmeyen olduğunu ifade eden  İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Devlet Resul “Balıkçılık yönetimimizden Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Umumi Müdürlüğü sorumludur. Onun bitirme alanında ve akarsu ürünleri tebliğiyle balıkçıların hangi alanda avcılık yapıp yapamayacağı, yönetmeliklerle belirlenir. Karar verilirken balık stoklarımızın durumlarına göre karar verilmesi gerekiyor” dedi.

BALIK STOKLARINI DAMARLI ETKİLEYECEKTİR Prof. Dr. Haberci, “İstanbul Boğazı, Marmara Denizi üstelik dahil esasta ayrımsız biyolojik koridordur. Bu dirim bilimsel koridorda balıklar barhana etmektedir. Balıklar bu göçü gerçekleştirirken İstanbul Boğazı’nda durarak öz vücutlarını farklı ortama adapte etmeye çalışırlar. Bu koridorlarda katmerli balıkçılığın yapılması, endüstriyel balıkçılığın yavaş olması. Balık stoklarını aksi etkileyecektir. Bu koridorun balıkların geçişi için daim belirgin olması lazım” diye niteleyerek konuştu.  AŞIRI AVCILIĞIN YAPILMASINA MISIL AÇACAK Dönüş itibariyle pelit ve lüfer avcılığının yapıldığını rapor fail İstanbul Üniversitesi Akarsu Bilimleri Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Ongunluk Resul, “İstanbul Boğazı’nda bildirme çok bu iki türün avcılığı söz konusu olacak. Pelit azalmış tür. Şu zaman lüfer geçişi daha çok. Bunların üstünde av baskısı oluşturacağız. Zımnında, iki soy de serencam yıllarda stokları azalan türlerimiz. Yapılan aplikasyon begayet avcılığın yapılmasına defa açacak” ifadelerini kullandı.  BALIKÇILIK KAYNAKLARIMIZ YÜZDE 40 ORANINDA AZALDI Av miktarlarına bakılarak ne balıkların azalabildiğinin görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Haberci, “Maalesef balıkçılık kaynaklarımız yüzde 40 oranında azaldı. Bir Vakitler 500-600 bin titrem olan denizlerde yapılan av miktarlarımız 328 bin tonlara düştü. Bu bile stoklarımızın azaldığını bize göstermekte” dedi.  Müsilaj Bili ve Ustalık Kurulu’ndaki bilgi müesses raporundan bile söz fail Ulak, “Bu raporda dahi esasta İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nda katiyen av baskısının azaltılması Marmara Denizi’nde balıkçılığın sınırlandırılması önerilmekte” hatırlatmasında bulundu.

BALIKÇILARIN DA HALKIN ÜSTELIK MENFAATİNE  Kararı değerlendiren 40 yıldır balıkçı Zati İritaş, “Haddinden Fazla iyicene gürlük var bu yıl. Bu yıl on paralık görülmediği kadar pelit var. Az Buçuk satıcılardan şikayetçiyiz. Bu değişmeyen gerçekli ki bizim yararımıza çünkü balık geçişleri güdük aynı dönemde oluyor. Bu dönemde, ne büyüklüğünde balık avlanırsa balıkçıların bile halkımızın üstelik menfaatinedir. Gemi trafiği kapalı ayrımsız durum. Sefine trafiği çokça fazlalaştı. Bu yönden hoşgörü gösterirlerse bol evet. Muhakkak fiyatları de etkiliyor. Balık bol olduğu için fiyatlar böyle, bol olmasa dizge yiyemez” diye konuştu.

YILLARDIR İSTEDİĞİMİZ BİR ŞEYDİ  20 yıldır profesyonel kendisine balıkçılık işleyen Mehmet Güvenli Torlak da, “Boğaz’ın belli günlerde kapanması balıkçıların yıllardan beri istediği tıpkı şeydi. Balıkçıların geliri artacak amma o dönüş çekicilik lacerem olacak, o çevrim başıboş diye niteleyerek birlikte çok balık tutulacak diye niteleyerek ayrımsız şey yok. İstanbul Boğazı’nı bütün adına düşünürsek, sınai balıkçıların avlandığı yer hor yukarı yüzdelik 5’i 6’sı. Kireçburnu, Sarıyer, Beykoz’bile avlanabiliyoruz. Gayrı artan yerlerde avlanamıyoruz. Başıboş olduğunda de boğazın rastgele tarafında avlanamayız. Devletin böyle bir imkan vermesi, belli başlı günlerde melfuf gelir olup işimize yarayabilir” dedi.

TIFIL BALIKÇILAR KENDİ KOVASINI DOLDURMA PEŞİNDE Alperen, çolpa balıkçıların karara karşı tepkisine ilişkin, “Toy balıkçılar kendi kovasını haşiv peşinde. Endüstriyel balıkçılar anca değil. Sınai balıkçıların beraberinde binler çalışıyor, hazırlık zincirleri var. Bu tutulan balıklar, Türkiye’nin temas tarafına ayrıca mahdut dışına birlikte ihraç ediliyor. Sadece oradaki insan kovasını dolduracağım diye niteleyerek düşünüyor.  4 sezon sınai balıkçılık olmaz. Ilkgüz, teşrinievvel, kasım maksimal açıklık ayında olur. Geriye küsurat bölümde boğazda balık imkânsız. Akak balığı olur onda dahi endüstriyel balıkçının işi imkânsız. Sportif anlamda çalışanlar tutabiliyor. Bizim için 3 mahiye az buçuk var bunun birlikte muayyen günlerde açılması fena hâlde bir husus. Kimsenin bu işten bire bir zararı imkânsız” ifadelerini kullandı.

TİCARİ GEMİLERDEN DOLAYI İNSANLAR RAHAT AVLANAMIYOR Kestirmece 40 yıldır balıkçı olan Adaletli Delimsirek üstelik, “Çokça olumlu bir değişmeyen. Balığın barhana mevsimi. Ticari gemilerden ufuk insanlar abat avlanamıyorlar. Avlarını istedikleri kabilinden kurup kaldıramıyorlar. Nedeniyle balık geçip gidiyor. Bunu kabil olduğunca kıymetlendirmek gerekiyor. Olumlu benzeri karar. Ne kadar çokça balık tutarsak fiyatlar dahi o büyüklüğünde ucuzlayacak. Bu da bölüt takı edecek. Umum sakametli balık araç. Ticari gemiler rotalarından on paralık şaşmıyor. Tekneler önlerine denk geldiği devir kaçmıyorlar. Hep sen kendini arkalamak zorundasın, tehlike altındasın. Bütün balıkçı kendini sahiplenmek zorunda” diye niteleyerek konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ SENE BOĞAZA BALIK GİRMEYECEK Tifil yerine hem geçit kesiminde hem birlikte Unkapanı’nda balık tutanlar ise kararın kendileri üzere bile münasebetsiz olduğunu söyledi.  Saat 8’den beri balık üzere oltasını atıp muntazır Osman Yağmur, “Çokça kıyıya gelip, balık yuvalarını dağıtıyorlar. Biz üstelik balık yakalayamayız. Bizim üzere şiddetli olur. Onlar silip süpürecekler. Balıkların yuvalarını yıkacaklar” ifadelerini kullandı. Kestirmece 15 yıldır temas hafta sonu balık tutmaya gelen Mehmet Çolak, “Bu zamanda palamutla çinekop çokça geliyor. Kıyıdaki balıkları trollcüler toplayacak. Yavrusundan tutun herhangi bir şeyine büyüklüğünde alacaklar. Önümüzdeki yıl boğazımıza balık girmeyecek. Bu coşkunluk. Bunun önlemi olması geçişsiz” diye konuştu.  Halil Özdoğan, “Ego alelhusus izmarit için bekliyorum. Havaların soğumasıyla balık azaldı. Onların yakaladığı balıklar henüz ayrı ayrı. Avlanma şekilleri bile ayrı ayrı. Ben zorlu etkileyeceğini sanmıyorum. Balık bitmez, eli nimetli” dedi.

– Karaköse

Share: