Malatya Maya Koyun Tutturuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Atak: Besin, Tarım ve Hayvancılık; Tarım Çığır Lisesi Müfredatına Girdi

Malatya Damızlık Kucak Dikbaşlı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın; tarım, hayvancılık ve gıda konularının müfredata girdiğini ve Ekincilik Iz Liselerinde öğüt adına okutulacağını belirtti.

Malatya Maya Kucak Tutturuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın; ekincilik, hayvancılık ve azık konularını etkili aynı dersin müfredata girdiğini açıkladı. Atak, şunları söyledi:

“Girdi maliyetleri faziletli, mazot, basma ve yemleme maliyetleri haddinden fazla çılgın derecede arttığı için teessürat var. Ama şu bir asıl; tığ temel anlamda ekincilik ve hayvancılık ülkesiyiz. Lazım nüfusumuz gerek barhana lüzum ülkemize gelen mülteciler gerekse birlikte turistler kalkışmak üzere 100 milyona yakın insanı beslememiz gerekiyor. Bunun ortamında üretmemiz lazım. Üretimi lokal yerine yüzde 3-4 değil, yeryüzü birkaç yüzde 15-20 artırmamız gerekiyor.”

“100 MİLYON İNSANI BESLEMEMİZ GEREKİYOR”

Akış, ekincilik ve hayvancılık noktasında eksikliklerin olduğunu ifade ederek, sunulan desteklerle gelişigüzel üretimin elan da artması gerektiğini belirtti. “Girdi maliyetleri faziletkâr, süt, matbua ve yemleme maliyetleri çok arttığı amacıyla sıkıntılar var” diyen Atak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Amma şu tıpkı üs; tığ töz anlamda tarım ve hayvancılık ülkesiyiz. Lüzumlu nüfusumuz lazım kafile, icap ülkemize mevrut mülteciler, gerekse üstelik turistler tutmak üzere 100 milyona mümasil insanı beslememiz gerekiyor. Bunun süresince üretmemiz lazım. Üretimi lokal namına yüzde 3-4 değil, en bir iki yüzde 15-20 artırmamız gerekiyor. Seçkin yıl büyüyerek, artırmamız içre destekleri amacına hizmet edecek, akla yatkın aynı şekilde taleplere bakarak ayarlayarak, daha aşkın vermeliyiz. Bakanlığımız destek veriyor ama bu desteklerin artması ve bitmeme etmesi gerekiyor. Bu noktada de ati müjdeleri bekliyoruz. Azık ve su aşağı bizim üzere çokça önemli. Suyumuzu israf etmeden kullanmalıyız. Gıdamıza topluluk çıkmamız ve müsriflik etmememiz gerekiyor.”

“TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA; MÜFREDATA GİRDİ”

Atak, tarım, hayvancılık ve gıdanın müfredata girdiğini ve Tarım Çığır Lisesi’nde öğüt yerine verileceğini rapor ederek şunları söyledi:

“2021 yılında yayınlanan Iz Liseleriyle ilgilendiren iz gruplarının olduğu benzeri telafi terbiye programı vardı. 24 eğitim programının içerisinde ekincilik, hayvancılık ve besin yoktu. DOĞRU Fırka MKYK Üyesi ve Malatya Mebus Öznur Çalık özellikle tutmak için siyasilerimiz, bürokratlarımız, ofis başkanlarımız ve umumi müdürlerimizle görüşerek, bu grupları karışma etme yerine benzeri düzentileme yaptık. 6 kamer süren bu himmet kapsamında bu yıl haziran ayında tarım, hayvancılık ve besin müfredata girdi. Kurul kararı yayınlandı ve çığır liselerine gönderildi. Tarım, hayvancılık ve gıda müfredata dahil edildi ve tıpkısı aydır öğrenciler müracaatta bulunuyor. Patika ve alanlarıyla ilgilendiren olanlar, herhangi bir kurumda müteharrik fakat bu alanlarda kendilerini geliştirmek isteyenler, uz belletmen belgesi olan kültür mühendisi, veteriner hekim, laborant bu eğitimden faydalanabilecek. Müracaatlar bitmeme ediyor, kısaca 50 kişinin başvurmasını bekliyoruz.

“TARIM VE HAYVANCILIĞA YETERLİ ÖNEMİN VERİLMESİ GEREKİYOR”

Bu eğitimin faydası başvuruda bulunanlar hem mesleklerini yapacaklar hem de eksikleri varsa bu yetişek sürecinde bunları tamamlamış oluyor. Ayrıca, devletimiz yoluyla asgari ücretin yarısı kadar ücretle eğitim görenler destekleniyor. Sigortası olmayanların sigortaları birlikte yapılıyor. Azık ve akarsu olmadan tek hareketli yaşayamaz. 10 yıldır söylüyoruz; azık ve akarsu stratejik tıpkısı silahtır. Tarım ve hayvancılığa yeteri büyüklüğünde önem vereceğiz. Eğer yeteri büyüklüğünde ihraç yazar, ithal buyurmak istemiyorsak yetişek alanında, sahada, kırsalda, sosyal güvence anlamında ve temel ihtiyaçlarda lüzumlu desteği vermeliyiz. Alelhusus yaylada hayvancılık işleyen üreticilerin desteklenmesi şişman ehemmiyet taşıyor. Azık ve akarsu olmadan hiçbir deli dolu yaşayamaz. ‘İsraf fail iflas kıymetiharbiye, üreten hükmeder’ anlayışıyla üretmemiz ve üretene sahip çıkmamız gerekiyor. Eğitimlerimiz 27 hafta sürecek. Bu proses içerisinde de bakanlığımız minimum ücretin yarısını, patika lisesinde telafi eğitimine gelen ve şartları uyan arkadaşlarımıza bindi gayeli kendisine hesaplarına yatıracak.”



Share: