Mevsimlik tarım işçilerinin metanetli fındık mesaisi sürüyor

Doğu ve Güneydoğu illerden Ordu’ya gelerek fındık hasadında müteharrik kestirmece 15 bin mevsimlik tarım işçisi vahim faaliyet harcıyor.

Ağustos esasen itibaren fındık hasadı üzere kente gelen tarım işçileri, Kalaba Valiliğince Altınordu, Fatsa, Perşembe ve Ünye ilçelerinde belirlenen konaklama yerlerinde çadırlarını kurdu.

Çadırlarda kalan işçiler sabahleyin er saatlerde bahçelere anbean günlüğü 250-300 liradan fındık hasadı yapıyor. Çadırda artan ev üyeleri ise çağ boyunca katışıksızlık ve yemek hazırlığı gibi işlerle uğraşıyor.

Geçimlerini icat etmek için yılın 6 ayını evlerinden uzakta geçiren aileler, teşrinievvel böylecene evlerine dönüyor.

Mevsimlik ekincilik işçilerinin çocukları ise ebeveynleri çalışırken eğitici faaliyetlere katılıyor. Mesai ve Sosyal Düzenlilik Bakanlığı ile Uluslararası Mücahede Örgütünce Türkiye’bile mevsimlik fındık tarımında yavru işçiliğiyle mücadeleye müteveccih sürdürülen proje kapsamında, işçilerin çocukları üzere eğitim bilimi olanakları hazırlandı. “Bala İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi Projesi” kapsamında görevlendirilen öğretmenler marifetiyle çocuklara eğitim veriliyor.

İşçiler ve aileleri, İl Sağlık Müdürlüğünün görevlendirdiği ekipler eliyle dahi düzenli olarak keyif kontrolünden geçiriliyor.

“Fındık bizim üzere savsaklamak parası söylemek”

Tarım işçisi Mehmet Ersoy, AA muhabirine, Kalabalık’ya iki yıldır fındık toplamaya geldiğini söyledi.

Ersoy, 10 nefis eş olduklarını belirterek, “Fındık bizim amacıyla aldatmak parası almak. İş için buraya geldik. 15 gündür buradayız. 10 gündür üstelik fındık topluyoruz. Böylelikle paramızı kazanıyoruz.” dedi.

Çeşitli esenlik sorunları bulunan eşi ile fındık toplayan Kadriye Göçer ise eşinin 5 el faaliyetler olduğunu anlatım etti.

Kendisinin üstelik diz kapağından cerrahi müdahale edildiğini anlatan Göçkün, “Borcumuz var. Borcumuzu vermek üzere hasada geldik. Çalışırsak atlatmak yeriz, çalışmazsak yiyemeyiz. Henüz önce hiç fındığa gelmemiştim. Bu sene ilk kez geldim.” diye konuştu.

“Nisanda çıkıp, kasıma akıllıca evimize gidiyoruz”

Sinan Avcı birlikte 3 yıldır Karadeniz’e fındık toplamaya geldiğini aktararak, “Bu sene işler geç başladı. Aynı haftadır fındık topluyoruz. Kısaca tıpkı ay burada kalmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ekmek mücadelesi üzere nisanda memleketten çıktıklarını dile getiren Cebbar, şunları söyledi:

” Erzincan’de şeker pancarı çapasını yapıyoruz. Oradan Kahramanmaraş Elbistan’a geçiyoruz. Nohut ve cılban topluyoruz. Oradan Malatya’ya kayısıya gidiyoruz. Malatya’dan Kargaşa’ya geldik. Burada fındık topladıktan bilahare Erzincan’a şeker hastalığı pancarı sökmeye gideceğiz. Nisanda çıkıp, kasıma makul evimize gidiyoruz. Fındık bizim için kavil gitmek. Buraya çocuklarım ve ailemle 7 zat geldik. İnşallah beklediğimiz kabilinden benzeri zaman zarif.”

Gittikleri yerlerde çadırlarını kurup aynı uyum oluşturduklarına meni eden Doğan Arslan birlikte Ordu’ya ilk defa fındık toplamaya geldiğini söyledi.

Arslan, kente geleli beş altı devir olduğunu belirterek, “Daha hiç işe gitmedim. 8 yabanlık benzeri ocak kendisine geldik. Hasat yapabilmek amacıyla bekleyişimizi sürdürüyoruz.” dedi.

Kerim Gezer ise cümle kabil kendilerinin üstelik ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak, “Ordu’üstelik, çocuklarımızı elan mebzul şartlarda okutabilmek için bulunuyoruz. Burada bilcümle yetkililer ellerinden geldiğince bize yardımcı oluyor. Tanrı hepsinden razı olsun.” diye konuştu.

Yaklaşık 10 yıldır bölgeye fındık hasadı amacıyla geldiklerini anlatım eden Gezer, bundan ahir yıllarda de geleceklerini sözlerine ekledi.



Share: