Özcan Purçu: “Bıçak Kemiğe Dayandı Diyorduk Ama Anlaşılan Vatandaşın Can Damarına Saplanmış”

CHP İzmir Mebus Özcan Purçu, Güneydoğu Rum Bölgesi’ne yaptığı ziyaretin ardından, “Bıçak kemiği dayandı diyorduk ama muhtemelen o kim vatandaşın fert damarına saplanmış. Kime dokunsanız benzeri kargış işitiyorsunuz. Esnaf perişan, maraba çöp tenekesi, fellah bırakınız geçimi sağlamayı, cıvıltı faturasını ödeyemez durumda” açıklamasını yaptı.

CHP İzmir Milletvekili Purçu, 20-22 Ekim’bile Diyarbakır şekil, Bismil ve Silopi ilçeleri, Batman merkez, Şırnak kalıp ile Cizre ve Silopi ilçelerine yaptığı ziyaretle ilişkin mukayyet izah yaptı. Purçu’nun açıklaması şöyle:

“Bıçak kemiği dayandı diyorduk ama galiba o kim vatandaşın can damarına saplanmış. Kime dokunsanız tıpkı intizar işitiyorsunuz. Esnaf darmadağın, dikici siftinlik, çiftçi bırakınız geçimi sağlamayı, hayatiyet faturasını ödeyemez durumda.

Tablo haddinden fazla nahoş, serencam tıpkısı yılda konutlarda elektriğe yüzde 89,5, ile yüzdelik 184,2, zirai sulamada yüzde 142,5 zam yapıldı. Bu mehabet ticarethanelerde yüzdelik 174,2 ile yüzde 265,6, sanayide ise yüzdelik 433,1 dolayında, buna eğilmek kabil mü? Sonuç duran üretim, tarlada kuruyan mahsul.

“ÇALIŞMA ÇAĞINDAKİLER VAKTİNİN BALABAN BÖLÜMÜNÜ KAHVEHANELERDE BİR ÇAYA TALİM EDEREK GEÇİRİYOR”

Güneydoğu Bölgemizde şümullü bir emek yürüttük. Bölgenin kendine özgü sorunlarının yanı sıra temel başlık geçim derdi ve avarelik. Emek yaşında olanlar vaktinin nazik bölümünü kahvehanelerde tıpkısı çaya öğretim ederek geçiriyor. Bölgedeki gençler avarelik yüzünden geleceğe dair ümitlerini yitirmiş durumdadır. Çiftçi birey çekişiyor, kudret bilgisiz, yalnız seyrediyor.

Şırnak ili Silopi ile Cizre ilçelerini birbirine bağlayan karayolunda bölgede yatırımların yetersizliğini adeta gözler önüne seriyor. Bu devirde bu öğün ağı hem vatandaşa ezinç hem birlikte gelişmeye engel.

“İPEK YOLU OLARAK BİLİNEN KARAYOLUNDA VADI VADI ÇÖKMELER GÖZE ÇARPIYOR”

Habur çizik kapısını bölgeye bağlayan ve İpek Yolu yerine üstelik bildik karayolunda vadi saha çökmeler göze çarpıyor. Bu el da benzeri başına, kara yolu zehir yatırımlarından zaman vuran ‘sürekli yollar yapılıyor’ söylemini dilinden düşürmeyen iktidarın açıklamalarının bir matlup operasyonundan öte tıpkısı madde olmadığını gösteriyor.

“YOLLARDAN HEP ŞİKAYETÇİ, HÜKÜMET İSE VAKIT KAYBETMEDEN DİNLİYOR”

Yollardan yurttaş şikayet ediyor, kamyoncu esnafı şikayet ediyor, hükümet ise çabucak dinliyor. Özge benzeri sorun yenilenen yollarda bozuk ve mikro gereç kullanılması. Yenilenen yollar sunma adi tıpkısı yağışta, karda evet de dokunaklı tonajlı araçların geçişinde bozuluyor. Yine eksiltme, yandaşa yeniden rant yaratılıyor. Vatandaşın işi yoluna girmiyor amma taraftar seçkin tür yolunu buluyor.

Bölgede pek haddinden fazla baraj olmasına karşın; çiftçinin tarlasını sulayacak su kanalları namevcut. Muhtemelen o kim sulama kanalı projeleri tozlu raflarda beklemeye bitmeme ediyor. Sulanamayan tarım arazisi mütenakıs üretim, artan bedel ve milli servet kaybı demektir. Akarsu akıyor, yetkililer seyrediyor.

“ŞIRNAK SİLOPİ’DE SULAMA KANALLARI OLMADIĞI İÇİN ÇİFTÇİLER TARLALARINI SULAYAMIYOR”

Zirai sulama sorunun yaşandığı illerden biri birlikte Şırnak olduğunu belirleme ettik. Şırnak ilinin Silopi ilçesinde çiftçiler bölgede sulama kanalları olmaması dolayısıyla tarlalarını sulayamıyor. 191 bin dekar iz, 57 bin dekar susuz ekincilik alanı görünmek üzere 250 bin üretim alanına sahip olan Silopi ovasında; çiftçiler sulama yapamadıkları amacıyla ürün kaybı yaşamakta, kuyu kazarak bu sorunu imece usulüyle çözmeye çalışmaktadır.

Çiftçilerin herhangi bir yıl daha yoğun kuyu fethetmek zorunda kalmakta, bu nitelik başta erke girmek üzere maliyetleri artırmaktadır. Çiftçiler tarlalarını yeterince sulayamadıkları kadar bire bir dahi ağırbaşlı cümbüş faturalarının altında ezilmektedir.

Hükümetin değme 3 ayda tıpkı hayatiyet zamlarını otomatiğe bağlamış durumdadır. Erke ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı vasıtasıyla yapılan açıklamalara bakarak 2021 yılında hareketlilik faturasını ödeyemediği amacıyla 2 milyon 970 bin 505 abonenin elektriğini kesildi.

Bu cıvıltı maliyetlerinden duygusal çekişen tıpkısı grup ise bu bölgede tarımsal sulama işleyen çiftçilerdir. Ekinci mevrut faturaların altında ezilmekte; ödeyemediği faturalar dolayısıyla mahsulü evet tarlada çürümekte ya de on paralık ekememektedir. Hele tarımsal sulamada geçer not faaliyet fiyatları baştan düzenlenmeli, heveslendirme, algı indirimi kabil yollarla bu kıymet düşürülmelidir.  Kalan kıymet önceki çiftçimizi sonradan vatandaşımızı çarpmaktadır. Zahirî o kim cümbüş faturaları akıbet namina sandıkta iktidarı çarpacak.”

Share: