Sinop Kermen Surlarında, Roma Dönemine Ilişkin Taş Oyması Figürü

MUSTAFA UZ

Sinop’ta restore edilen kermen surunun üstünde Roma dönemine ilgilendiren antika çağlarda oynanan ‘duodecim scriptorum’ oyununu anlatan taş oyması figür dönüş yüzüne bundan sonra.

Sinop Site Meydanı Projesi ve kermen surlarındaki restorasyonun ardından tarihi kale surları üstünde antik benzeri oyuna ilişik iz çevrim yüzüne daha çok. Figürün canlandırdığı baziçe, günümüzdeki tavla oyununa benzerliğiyle dikkat çekiyor.

“BAKANLIĞA DOĞRUDAN ÇAĞRI YAPIYORUZ”

Oyunun Roma Dönemi’ne ilgilendiren olduğunu tamlayan Sinoplu Danışma Tarihi Araştırmacısı Oya Insan şunları söyledi:

“Buradaki bulduğumuz aslında var olan eserimiz milattan önceki 2. Yüzyılda, milattan bilahare 4. Asır beyninde çok popüler bire bir şekilde Roma coğrafyasında oynanan ayrımsız oyuna ilgilendiren tavla taşı. Duodecim scriptorum diyerek 12 dalan evet üstelik 12 cızık evet da kutu diye ifade edebileceğimiz latince karşılığında aynı baziçe. Haddinden Fazla ferah durumda. Gayet açık bire bir şekilde görülebiliyor. Devşirme benzeri taş adına ya Bizans dönemi ya da Selçuki dönemi talih restorasyon çalışmaları sırasında bu bölgede bulunup hızlıca namına yerleştirilmiş. Tığ hem firez ve turizm bakanlığını hem da TOKİ’nin ilişkin bulunduğu sayın Maksat Kurum’un bakanlığına doğrudan davet yapıyoruz. Burada çokça çeşitli unsurlara sahibiz. Kıtipiyoz şehrimizin zenginliğini ortaya koyan bu unsurları arkeo otopark olarak yerinde sergilememiz ve burada bunun tıpkı replikasını yapıp buraya koymamız ayrıca hep kentin henüz ongun kavranması, surların yerlerinin dönemlerinin, buluntuların henüz bol kavranmasını sağlayacak levhalama, tabelalama, açıklayıcı tek doğrudan gezinti fena hâlde benzeri tanıtım kampanyası bekleyebiliriz.”

Fon dökümü:

*Oya Herif

*Ayrıntı görüntüler

*Dron ile çekilmiş kale suru

Share: