UZMANINDAN YABAN HAYVANLARI İÇİN UYARI: DOĞAYA ATILAN ÇÖPLER AVCILIK KADAR TEHLİKELİ

TUNCELİ’birlikte Munzur Vadisi Milli Parkı’nda piknikçiler vasıtasıyla doğaya atılan çöp ve atılmış maddeler, çevre kirliliğinin birlikte, otopark içerisindeki çandır hayvanları için öfke oluşturuyor. Bölgedeki yaban keçilerinin plastik poşetleri yediği anlar kameraya yansırken, Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Temel Bilgelik Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, ‘Karışık hayvanları, tuza olan ihtiyacından ortalık bunları çiğniyor ve yiyor, lazım istemez vücuduna plastik giriyor. Çandır keçilerinin dirim bilimi ve fizyolojisini bozuyor. Bu çöpler keçilerin neslinin tükenmesine sebebiyet verecektir. Avcılık ne kadar bu canlılar amacıyla iri bire bir tehditse doğaya atılmış bu çöpler üstelik o büyüklüğünde nazik benzeri tehdittir’ dedi.

Tunceli ve Ovacık beyninde düzlük alan Munzur Vadisi Milli Parkı, 42 bin hektarlık alanıyla vaşak, çandır keçisi, tilki, aldanmaz, sansar, su samuru, pörsümüş, sincap, tavşan, karışık domuzu, ur kekliği, çengel troleybüs yara keçisi ve ayı gibi birçok etkili türüne bile familya sahipliği yapıyor. Son yıllarda haddinden fazla sayıda yerel ve yabancı turistin ilgisini çekici Milli Parkı görmeye gelenlerin tıpkı kısmı doğal güzelliğin keyfini çıkarırken aynı kısmı da piknik yaptıktan sonra çöplerini çevreye ve misil kenarlarına bırakıyor. Atılmış yararsız ve atılmış maddeler, çevre kirliliğine defa açarken, parkta barınan hayvanlara de zarar veriyor. Türkiye’nin birlikte canip olduğu Avrupa Aşılanmamış Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunması Sözleşmesi (BERN) ile mahfazalı ve Dünya Tabiat Esirgeme Birliği’nce (IUCN) yayımlanan ‘Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Al Listesi’ndeki yaban keçileri, tuz ihtiyaçlarını eğlemek amacıyla Milli Park Yeri sınırları zarfında saha kayran Tunceli-Ovacık karaca yoluna kadar inerek kaya ve asfaltı yalarken, çevreye atık çöp ve hele plastik atıkları üstelik yiyor.

‘İNSANLAR KADAR MELEZ HAYVANLARI İÇİN BIRLIKTE ŞIŞMAN TEHLİKE’

Dicle Üniversitesi Vukuf Fakültesi Biyoloji Ana Olgun Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tığ, doğaya atılmış plastik poşetlerin melez hayvanlarının neslinin tükenmesine sebep olacağını rapor ederek, şunları söyledi:

‘İnsanların tabiata attığı çöpler çevreye engel verdiği kadar melez hayvanlarına üstelik zarar veriyor. Bu çöplerden alelhusus plastik poşetler insanlarda olduğu gibi bundan sonra çandır hayvanları üzere birlikte şişman benzeri hırs. Çığlık keçileri, Tunceli-Ovacık yolunda gördükleri plastik poşetleri çiğniyorlar. Bu uzanım alışık olduğumuz bire bir nitelik değil. Tuza olan ihtiyacından çevre bunları çiğniyor ve yiyor. Zira poşetlerdeki ketçap ve kalıntıları ilgisini çekiyor. Çiğnediği antlaşma lüzumlu istemez vücuduna plastik giriyor. Elbette plastik insanlara beis verirse karışık hayvanlarına de uymazlık vermektedir. Yaban keçileri haddinden fazla nadirdir. Bu plastik çöpler yaban keçilerinin dirim bilimi ve fizyolojisini bozuyor. Doğaya atılan bu çöpler keçilerin neslinin tükenmesine sebebiyet verecektir. Avcılık hangi kadar bu canlılar üzere nazik ayrımsız tehditse doğaya atılan bu çöplerde o büyüklüğünde büyük benzeri tehdittir. Görüyorsunuz, Türkiye’üstelik sayıları değme sabık dönem azalıyor. Akıbet zamanlarda suda, toprakta sıkıntılı seviyede plastik var. O yüzden tamam vatandaşlardan beklentimiz çöplerini doğaya atmamalarıdır. Bu konuda hassasiyet bekliyoruz’ diye niteleyerek konuştu.

Share: